2011. április 21., csütörtök

Halat minden mennyiségben, avagy a halolaj nélkülözhetetlensége

A helyes táplálkozás az egészséges alapanyagoknál kezdődik, de mi van akkor, ha az alapanyagok nem elegendőek ahhoz, hogy  a szervezetünknek szükséges minden anyag a rendelkezésünkre álljon? Nos, nem kell megijednünk, hiszen léteznek étrend-kiegészítők. A Nutrilab étrend-kiegészítő termékek forgalmazóját, Anikót kérdezem.

Első kérdésem, hogy divat, vagy valóban szükséges a mindennapi táplálkozás mellett étrend-kiegészítők fogyasztására?
Mindkettőben van igazság. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a szükség hozta divatba, hiszen ahogy az idősebb korosztály szokta mondogatni, hogy semmi nem olyan, mint régen. Gondoljunk csak a legutóbbi japán katasztrófára, vagy nem is kell messzire menni, volt itt vörös iszap katasztrófa is. A természetben lévő körforgások miatt több káros anyaggal kell megküzdenie a szervezetnek, mint az iparosodás előtt. De a mozgásszegényebb életmódot is említhetném, a régi időkben friss levegőn vágták a fát a fűtéshez, most meg egy gombnyomás a fűtés, vagy még az sem, zsírégetés nélkül. Így ez generált automatikusan egy szükséget.
Tulajdonképpen mit is jelent az étrend-kiegészítő?
Az étrend-kiegészítő egy mesterséges szó az angol "food supplement" magyar fordítása. 2004-től az EU-s szabályozás van érvényben, tehát két kategória létezik: gyógyszer és étrend-kiegészítő, vagy táplálék-kiegészítő (ez utóbbi kettő ugyanaz). A gyógyhatású termék kategória idén áprilistól végleg megszűnik.
Az étrend-kiegészítők egy nagy kalap, amibe sok minden beletartozik?
Pontosan. És ez a kalap veszélyeket is rejt magában, emiatt fontos a tudatos vásárlás. Tapasztalatom szerint az orvosok, gyógyszerészek nagy része cinikus ezzel a területtel kapcsolatban és ennek negatív következménye, hogy a beteg szinte egyedül marad a választásban, internetről szerzi be az információit, öngyógyításba kezd. A cinizmus egyrészt abból ered, hogy sokszor az orvosnál csapódik le a rosszul megválasztott készítmény következménye, de az új dolgok befogadása is idő és kíséri egyfajta szkepticizmus. Gondoljunk csak a Béres cseppekre.
Mi az, amit tanácsolni tudsz a vásárláskor?
Első, hogy óvakodjunk a túlzott ígéretektől. Mivel az étrend-kiegészítőkben lévő hatóanyag koncentráció alacsony, így látványos hatás kevés esetben várható, ezek tulajdonképpen élelmiszernek minősülnek. Tehát  a tudatos, hosszú távú fogyasztás vezet eredményre. A második, az a származási hely. Ezt szintén nagyon fontos tisztázni, fontos az alapanyagok visszakövethetősége is. Sok forgalmazó a honlapján tünteti fel ezeket az adatokat. Harmadik a magas ár, viccesen úgy fogalmaznék, hogy egy bicikli áráért eladni egy tablettát kicsit túlzás, bár van, akinek sikerül.
Tudnál konkrét példát mondani arra, amikor szükségesnek tartod az étrend-kiegészítők fogyasztását?
Mivel a dunai hajósok ideje lejárt, és a magyar nép csak ünnepek táján fogyaszt halat, így fontos a pótlása.  Az ÁNTSZ ajánlása, hogy heti egy alkalommal szükség van halétel fogyasztására (ebből is inkább a tengeri hal a javasolt, mint a folyami). Hát őszintén, ki az aki elmondhatja magáról, hogy ezt rendszeresen teszi? A halolajban található telítetlen zsírsavak olyan összetett védelmi folyamatokban segítenek, ami egyedülálló. És mi nem élünk vele, mint az eszkimók. Ez egy tipikusan olyan eset amikor külsőleg be kell vinni a szervezetbe,  mert az életmódunk sajnos eltér attól, ami egészséges lenne.
Ez egyfajta prevenció?
Pontosan, olyan mint az életbiztosítás: fizetjük fizetjük, és a végén élvezzük igazán a hasznát. Ismerek egy hölgyet (Franciaországban él) aki hatvan éves korától orvos ajánlására rendszeresen fogyaszt tengeri halakat és mellé halolajat kapszulában. Most hetven év körüli és a jó egészségét állítása szerint annak köszönheti, hogy be tudta építeni a halat az étrendjébe. Családja genetikailag izületi betegségekre hajlamos.
Ezek szerint érdemes ezen a szokáson tudatosan változtatni, és több halat fogyasztani?
Igen, még több halételt a blogodra!
Köszönöm a beszélgetést és minden jót kívánok!
Halolajról bővebben a www.nutrilab.hu weboldalon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése