2011. április 27., szerda

A fekete áfonya

A fekete áfonya cserje Észak-Európából származik, ahol erdők szélén, középhegységekben, vadon él.  Nyugat-Ázsia területén és Észak-Amerikában, a Sziklás-hegységben is előfordul. Magyarországon a bükkösökben honos, bogyó termése júliustól szeptemberig érik. Az orvostudomány a XVI. századtól említi, jelen korunkban a szem, az érrendszer rendellenességeire és a diabétesz gyógyítására is használják. Az érett gyümölcs fő hatóanyaga a mirtillin néven ismert flavonoid, amely kitűnő antioxidáns, ennek révén a szabad gyökök néven ismert molekulák által károsodott sejtek regenerálódhatnak.
Védő hatásuk van a rákkal és a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben. Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Magas a kálium tartalma, tartalmaz továbbá kálciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként, foszfort. Baktériumölő hatással is rendelkezik, a szembetegségek gyógyítására használt gyógyszerek alapanyaga, mivel a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez és a sötétséghez. Sokszor alkalmazták farkasvakság megszüntetésére vagy erős fény okozta látászavar ellen. A hajszálereket erősítő képessége elősegíti a szem vérellátását, csökkenti a szembevérzést.
A fekete áfonya leveleinek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó, köhögéscsillapító hatásai vannak. A leveleket teának elkészítve a termést frissen, vagy szárítva teaként vagy gyógypálinkának elkészítve fogínygyulladás, gyomorbajok, epeproblémák esetén isszák.
A gyümölcs kedvelt lekvár, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője. A vadak elkészítésénél, vagy akár a rántott sajtnál nélkülözhetetlen kompót, mártás, vagy dzsem formájában.

Összegzésképpen tehát nagyon egészséges alapanyag, amit bátran használjunk főzés és sütés során. Jó tudni, hogy nem csupán finom, hanem egészséges is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése