2010. október 29., péntek

Vaníliás kocka

Hozzávalók:
A piskótához:

4 tojás,
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál liszt,sütőpor
A főtt krémhez:

1/2 liter tej,
4 evőkanál liszt,
1 evőkanál cukor,
1 csomag vaníliás cukor.
A vajas krémhez:

25 dkg vaj,
2 tojás sárgája,
3 evőkanál porcukor.
A tetejére:

cukrozott kakaópor
Elkészítése:

A piskótánál fontos, hogy az alapanyagok ne legyenek hidegek, illetve hogy a sütőbe is úgy kerüljön, hogy a sütőt előmelegítettük. A piskóta elkészítésére igaz, hogy ezek az apró dolgok nagyban befolyásolják a piskóta minőségét, nagyságát, tehát érdemes odafigyelni ezekre a "szabályokra".
A piskótát többféle módon is el lehet készíteni, nekem az a recept jött be a legjobban, amikor külön habosra fel kell verni a tojássárgákat a cukorral, külön fel kel verni a tojás fehérjéket (keményre) és ezt követően már csak finoman összekeverjük a felvert tojásfehérjéket a cukorral felvert tojássárgájákkal, és óvatosan adjuk hozzá a lisztet, esetleg egy kis sütőport is rakhatunk bele. (a sütőport ne külön, hanem a lisztbe összekeverve adjuk hozzá) Egyenletes, középhőmérsékletű tűznél süssük kb. 30 percig. A sütő ajtaját jó, ha még 10 percig a sütés befejezése után nem nyitjuk ki, mert a tészta könnyen összeesik. Amikor betesszük a sütőbe, nem csak arra kell figyelni, hogy ne legyen hideg a sütő, hanem arra is, hogy ne legyen forró, mert akkor a cukor hamar megég és a tészta kemény kérget kap.
A vajas krémhez a vajat a tojássárgákkal és a porcukorral habosra keverjük, félretesszük.
A főtt krémhez a tejben csomómentesre elkeverjük a lisztet, cukrot és a vaníliás cukrot és lassú tűzön szépen sűrűre megfőzzük.
Amikor a főtt krém már teljesen kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel és rákenjük a (szintén már kihűlt) piskótára és a tetejét meghintjük cukrozott kakaóporra

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése