2010. október 29., péntek

Vadas szelet

A vadas készítése eléggé macerás, és nem a legegyszerűbb receptek közé tartozik, de annyira megéri a fáradságot, mert olyan hihetetlenül finom étel! Aki szereti, az tudja mire alapozom ezt a (szubjektív) állítást, hogy az egyik legfinomabb étel.  A vadas kedvelőinek álljon itt egy szuper jó vadas recept:
Hozzávalók:

1 kg szarvas-, őz-vagy marhahús,
3-4 db nagyobb méretű sárgarépa,
1 db fehérrépa,
1/2 zeller,
1-2 db hagyma, 1 fej fokhagyma,
só, bors (őrölt és egész)
babérlevél,
szárított oregano,
mustár,
borókabogyó
1 dl vörösbor
2 dl tejföl, tejszín,
1 db húsleves kocka,
csipet cukor vagy méz,
olivaolaj.
Zsemlegombóchoz:

3-4 zsemle,
tej
só, őrölt bors,
liszt.
Elkészítés:

Minél finomabb vadast szeretnénk, annál jobban figyeljünk arra, hogy a pácolás ne közvetlenül a vadas készítése előtt, hanem napokkal előtte megtörténjen. Sokkal intenzívebb íze van a húsnak, ha napokig áll a páclében. Kb. centis szeletekre vágom a húst, mindkét oldalát sózom, borsozom, megkenem mustárral, szórok rá vékony szeletekre vágott hagymát, zúzott fokhagymát, babér levelet, végül szemes borsot. Olivaolajat öntök rá, annyit, hogy elfedje, és lefóliázva hűtőbe teszem. A hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütöm, csak fehéresedésig, majd egy másik edénybe átteszem, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat, egy húsleves kockával annyi ideig főzöm fedő alatt, amíg a hús teljesen megpuhul. Hagymát pirítok abban az edényben és olajban, ahol a húst átsütöttem, sózom és borsozom. Amikor barnulni kezd, pici cukrot vagy esetleg mézet karamellizálok (ez nagyon fontos, mert ezt ha kihagyjuk, akkor közel olyan finom sem lesz a végeredmény) Erre jön a szintén nagyon fontos, íz meghatározó alapanyag, a vörösbor. Az előbbi megállapítás a vörösborra is igaz, ennek a kihagyása beláthatatlan íz különbséget von maga után, tehát nem javasolt! A hagyma üvegesre párolását követően hozzáadom a zöldségeket: fehérrépát, sárgarépát, zellert, majd sóval, borssal fűszerezem. Miután a zöldségek átsültek, hozzáadom a vörösbort, illetve húslevet öntök rá abból az edényből, amiben a hús készül.  Néhány evőkanál mustárt még hozzáadok, és lassú tűzön puhára párolom. Ha a kettő edényben megpuhult minden, akkor eljött a pillanat, hogy a húst kivéve összeöntsem és összeturmixoljam őket. Tejfölt vagy tejszínt adok hozzá,  visszateszem bele a húst és így még lassú lángon főzöm egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek. Esetleg még szükség szerint adok hozzá sót vagy fűszereket, mustárt, kevés citromlét.
Zsemlegombócot
, vagy tésztát készítek hozzá. A zsemlegombóchoz a szikkadt zsemlét kockákra vágom, egy tepsiben kicsi olajban néhány perc alatt megpirítom. A tejet a tojással összekeverem, sózom, borsozom, adok hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet, és ebben megforgatom kihűlés után a zsemle kockákat. Annyi lisztet adok hozzá, hogy megformázható legyen, és forrásban lévő sós vízben kifőzöm. Ha elkészült, akkor nincs más hátra, (mint előre) hogy megegyük. Ez egy roppant kellemes feladat!!!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése