2010. október 30., szombat

Gyümölcstorta

A gyümölcstortáról elmondható, hogy örök sláger. Emellett elkészítésekor annak a bizonyos kreativitásnak is szabad utat engedhetünk, ami a konyhában töltött időt megszépítheti és egyedivé teheti. Végtelen kombinációja lehet a tortára kerülő gyümölcsök fajtáinak és azok elrendezésének, a gyerekek kedvencévé a gyümölcsökből kirakott vicces, kedves alakok, figurák tehetik.
Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás,
18 dkg cukor,
14 dkg liszt,
20 dkg margarin
A pudinghoz:
1/2 liter tej,
3-4 evőkanál cukor,
1 csomag vaníliás pudingpor
A tetejére:
gyümölcs
1 csomag tortaöntet
2 evőkanál cukor
0,25 liter víz vagy gyümölcslé
Elkészítése:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a cukrot, majd a lisztet, végül a felolvasztott, de nem meleg margarint.
Kivajazott és belisztezett tortaformába tesszük, közepes lángon 30-40 perc alatt megsütjük.
A pudingport  6-8 evőkanál tejjel (amit a 0,5 literből vegyünk ki) és 3-4 evőkanál cukorral csomómentesre keverjük el. A maradék tejet forraljuk fel, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a kimert tejjel elkevert pudingport. Folyamatos kevergetés mellett (nehogy leégjen) forraljuk fel a pudingot.
Amikor a tészta és a puding is kihűlt, akkor rakjuk rá a pudingot a tésztára, és szépen díszítsük fel gyümölcsökkel. Sok gyümölcs rövid időn belül elkezdi megváltoztatni a színét (például az alma vagy a banán) és nem szép látványt nyújt, éppen ezért ügyelnünk kell rá, hogy ezt elkerüljük. Ilyenkor az "égjen a kezed alatt a munka" üzemmódra kell váltanunk.
A többféle színben kapható tortaöntet elkészítése sem bonyolult feladat, a boltokban kapható tortaöntet port csomómentesre keverjük el 2 evőkanál cukorral, a 0,25 liter vízzel, vagy gyümölcslével. Lassú kevergetés mellett forraljuk fel, 3 perces hűlés után (én a gyorsan barnuló gyümölcsöket ekkor szoktam meghámozni és felvágni) a torta közepéről kiindulva evőkanállal adagolva, egyenletesen osszuk el a gyümölcsökkel díszített tortán. 15-20 perc alatt kihűl a tortaöntet, és már el is jött a pillanat, hogy elfogyasszuk!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése