2010. október 31., vasárnap

Kakaót rá!

A kakaó gyógyászatban való felhasználása az ősi maja, azték civilizációban közismert volt. Máig Közép-, és Dél- Amerikában élő bennszülött népcsoportok a kakaófa különböző részeit használják saját gyógyszereik elkészítéséhez. 
A kakaónak és a csokoládénak több mint száz gyógyászati célra való felhasználása ismert, többek között fáradékonyság, beteges soványság, láz, szívfájdalom, légzési elégtelenség, vese- és bélbántalmak kezelése körében. A kakaóbab az úgynevezett flavonolokban gazdag, ennek köszönheti  azt, hogy az egészséges alapanyagokhoz sorolhatjuk. (a különböző flavonoidok a kakaó és a csokoládé mellett megtalálhatóak a vörösborban, egyes gyümölcsökben, zöldségekben és a teában is) Érdemes az eredeti kakaókat előnyben részesíteni a cukrozott, instant kakaókkal szemben.
A csokoládé kedvelői nagyon boldogok lennének, ha az utcán sétálva, vagy az autópályán utazva egy-egy kakaófába botlanának - nem mintha tudnának enni róla, de mégis - ezt mi, magyarok sajnos nem mondhatjuk el. Ezt persze nem panaszként mondom, hiszen nálunk van más, ami a mi éghajlati viszonyainkhoz igazán passzol, szóval visszatérve a témánkhoz a kakaófa Latin-Amerikában, Afrikában található.
A kakaófa tizenöt méter magas (!) fa, amit körülbelül öt méterre stuccolnak, a szüretelés miatt. A szüretre röpke öt évet  kell várni, ennyi időbe telik, mire az első gyümölcsök megjelennek. A legízletesebb - és az ahogyan lenni szokott - a legkevesebb, ezáltal a legdrágább termést Latin-Amerika criollo fái adják. Ezt keverni szokták az olcsóbb afrikai fajtákkal. A kakaófa ágai nem az ég felé, hanem vízszintes irányba nőnek, apró, fehér virágai a fa törzsén, illetve a vastag főágán találhatóak, a virágból fél év múlva lesz vörösesbarna gyümölcs. A termésfalban akár ötven magbél is akad, az maga a kakaóbab. Egy kakaófa évente egy-két kiló babot  terem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése