2011. január 24., hétfő

"Naponta egy alma távol tartja az orvost"


Az ősi egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is szerették az almát, többtucatnyi változatát nemesítették, Kínában és Indiában is évszázadok óta használják, vagyis minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az alma univerzális alapanyaga az étkezésnek. Egy időben az almát is a gyógynövények közé sorolták. Angliában létezett egy mondás, miszerint "mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvosod koldulni megy ma." A modern tudomány az alma gyógyító értékét a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben (ez az érés során feloldódó rostok anyaga) tulajdonítja. A pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin ugyanakkor megköti a rákkeltő anyagokat a vastagbélben, felgyorsítva ezzel a távozásukat a testből. Ezen kívül a cukorbetegek vércukorszintjének stabilizálásában is segít, és amitől még különlegesebb, az az a tulajdonsága, hogy segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városi emberek számára ez  jó okot adhat a fogyasztására.
Fontos tudnivalót az almáról, hogy a magja nagy mennyiségben tartalmaz cianidot, ami egy erős méreg. Az almacsutkát ne engedjük megenni a gyerekeknek, és a főzésnél, sütésnél ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön az ételbe belőle.
Mindezek ismeretében részesítsük előnyben az almás recepteket és együnk minél több nyers almát!
Fotók: www.gyumolcs-zoldseg.hu

1 megjegyzés:

  1. De jó, hogy ilyeneket hallok:) Én mindennap fogyasztok almát:)Akkor az nagyon egészséges ugye:)

    VálaszTörlés