2011. február 22., kedd

A körítés, avagy a finom ételek kizárólag szép környezetben az igaziakAmikor főzésről beszélünk, bármilyen komolytalannak is tűnhet, egy igazi művészetről beszélünk, és nem elég jót főzni, mindezt tálalni is kell megfelelően. Ugyanaz az íz máshogy hat egy szép környezetben, ahogyan az ajándékot is becsomagoljuk, az ebéd vagy a vacsora is más, ha mindennek megadjuk a "módját". És hát kihez máshoz fordulhatnánk ehhez segítségül, mint egy enteriőrtervezőhöz? 
Az alábbi interjút egy enteriőrtervezővel, Tanó Mónival készítettem, hogy a finom ételeink még nagyobb örömöt okozhassanak a célközönségnek: családunknak és a barátainknak.

Első kérdésem az, hogy miért szereted a lakberendezést? A lakberendezés számomra munkát és hobbyt egyaránt jelent. Azt hiszem ezzel mindent elmondtam:)
Mit jelent konkrétan a munkád?
A terek kialakításán túl a burkolatok, anyagok kiválasztásán át az egyedi bútorok megtervezéséig, a világítás elhelyezéséig sok-sok lépcsőfokon kell keresztül menni az igényeknek megfelelően. Ezekről a lépésekről a http://homeart.uw.hu/ weboldalon lehet tájékozódni:) 
 
A bloglistámon is szerepelnek a blogjaid, mióta írod őket?
A blogírást már régóta terveztem, csak kellett egy bátor pillanat az induláshoz. Épp a kinti dekorációt fejeztem be tavaly november végén, lefotóztam és ez lett az első bejegyzésem a "Szebbotthon.blogspot.hu"-n. Ebben a blogban segíteni szeretnék azoknak, akik saját maguk szeretnék megtervezni otthonukat. A másik blogom, az "A vidéki otthon" http://avidekiotthon.blogspot.com/ szilveszter napján született meg.
Úgy vettem észre, hogy olvasóimnak tetszettek a karácsonyi vidéki stílusú bejegyzések, ez inspirált arra, hogy belevágjak ebben a témában egy külön blog üzemeltetésére. Egyenlőre még hobby, mert én is nagyon szeretem ezt a stílust:)
Mik az ezzel kapcsolatos tapasztalataid?
Nagyon örülök, hogy kezdenek megismerni. Még nagyon az elején tartok, de vannak jó példák előttem, akik hasonlóan kezdtek és szorgalommal, kitartással sikereket értek el.
Azt, hogy egy étkező szép legyen, miért tartod fontosnak? Ez hogyan befolyásolja a család étkezéseit?
Azt gondolom, ha van hely az otthonunkban egy étkező kialakítására, mindenképp barátságosnak, meghittnek kell lennie, hiszen sok helyen az étkezés az az idő, amit együtt tölt a család, és a baráti vacsorák is itt történnek.
Mik a legújabb trendek az étkező és a konyha berendezésiben?
A legújabb trendek szerintem most a minimál felé tartanak a konyhabútorok terén, de itt is az a legfontosabb, hogy megtaláljuk azt a stílust, amiben mi jól érezzük magunkat.
Neked ezzel kapcsolatosan mik a kedvenceid?
Én nagyon szeretem a minimált a letisztult vonalvezetés, a tiszta design miatt, de a szívem másik csücske a country felé húz. Például; el tudok képzelni egy vidéki házikót, kő falaival előtte egy high-tech konyhával.
Egy hétvégi házban biztos, hogy a vidéki stílust alkalmaznám a bútorok terén is:)
Milyen színeket javasolsz a konyha, étkező részekre? Magát a színválasztást fontosnak tartod?
A konyha és az étkező jó, ha sok természetes fényt kap. Ha ez megvan, megint csak tőlünk függ, hogy a visszafogott pasztell színek állnak hozzánk közelebb, vagy bevállalósabban üde, életteli, vidám színeket alkalmazunk. Figyelni kell a harmóniára a lakás többi helyiségéhez mérten is! Nem kell mindig a trendek után menni; itt mi vagyunk a fontosak, hogy mi jól érezzük magunkat a konyhánkban és étkezőnkben. Január hónapban a színekről írtam sokat a "Szebb otthon" háza táján, érdemes benézni.
Magának az étkezésnek a módja, a külső környezet egyértelműen befolyásolja az étkezések minőségét. Ugyanazt a vacsorát, ugyanazt az ízt másnak érezhetjük egy műanyag dobozból félig hidegen elfogyasztva, mint egy szépen megterített asztal mellett, megfelelő hőmérsékleten tálalva. Ilyenkor kell, hogy előjöjjön belőlünk a lakberendező?
Szerintem minden háziaszony rendelkezik ízléssel, hogy egy szép abrosszal, hozzá passzoló szalvétával, apró dekorációval kedvessé tegyen egy asztalt, ahová szívesen ül le a kedvese, a család többi tagjával együtt az étkezéshez.
Amikor már az alapkörnyezet megvan, mikre kell figyelni a terítéknél? Láttam, hogy ezzel kapcsolatosan van blogbejegyzésed.
A terítéknél az a fontos szerintem, hogy alkalomhoz illő legyen. Egy hétköznapi vacsorát is megkoronázhatunk azzal, hogy szép abroszt vagy futót teszünk a tányérok alá. Van szalvéta, és egy kis odafigyeléssel apró asztaldíszt is kreálhatunk percek alatt. Ez állhat egy szál virágból, vagy egy tál tobozból is..Az ünnepi alkalmaknak jó ha megadjuk a módját. Akár előre eltervezhetjük a terítéket. Kitalálhatunk egy témát, és ahhoz kapcsolatos kiegészítőket szerezhetünk be. Akár a természetből, vagy használhatjuk a tengerparton gyűjtött köveinket... Szalaggal átköthetjük az evőeszközöket, vagy a szalvétát.. Én ebben is azt vallom, hogy sokszor a kevesebb több, nem kell túlzsúfolni az asztalt.
Felmerülhet a kérdés, hogy persze lehet szépen berendezni, de az nagyon sok pénz. Ugye tudsz tanácsolni nekünk olyat, ami kevés pénzráfordítással is nagyban feldobhatja az étkezéseket, gondolok itt a terítékre, vagy a díszekre?

Ezt találékonysággal könnyen megoldhatjuk. Az abroszhoz jó, ha saját magunk választunk anyagot és mi szegjük be. Rakhatunk a terítő szélére díszeket, fodrot. A hozzá színben illő szalvéta nem drága. Ha vendégeket várunk, készíthetünk névre szóló kártyákat amiket különbözőképp helyezhetünk el. Pl. talpaspohárba teszünk diót, vagy mogyorót és abba tűzzük bele. Vagy kilyukasztjuk és átkötjük vele a szalvétát és a tányérra helyezzük. Asztaldísznek a saját kezűleg elkészített csodák a legértékesebbek. Ezekhez a szükséges anyagokat akár a természetből is beszerezhetjük, és kedvenc tálunkba helyezve készítjük el. Nem nehéz megvalósítani, csak kis odafigyelés szükséges hozzá.
 

Minden jót, sok sikert a továbbiakban! 
Köszönöm, én is sok sikert kívánok a főzős blogodhoz, és köszönöm a lehetőséget!A képek forrása www.schoenerwohnen.de és www.potterybarn.com.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése