2010. december 27., hétfő

Bakonyi halgombócleves

Hozzávalók:
50 dkg halcsont,
1 fej vöröshagyma,
40 dkg csiperkegomba,
2 db paradicsom,
1 db paprika,
1 db erős paprika,
5 evőkanál olaj,
1 evőkanál piros paprika,
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
A halgombóchoz:
30 dkg pontyfilé,
2 evőkanál étkezési keményítő,
1 kiskanál só,
1/2 kiskanál őrölt bors,
1 csokor petrezselyem,
1 tojásfehérje,
A galuskához:
1 db tojás,
só,
4 evőkanál liszt.
Elkészítése:
A halcsontokat mossuk meg és 1,5 liter vízben forraljuk fel, majd lefedve kis lángon 40 percet főzzük. A hagymát vágjuk apróra, a gombát, a paradicsomot és a paprikát is kisebb szeletekre vágjuk fel. Először a hagymát olajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a gombát, majd a paprikát, végül a paradicsomot. Hintsük meg a piros paprikával. A tejfölt a liszttel és 0,5 dl vízzel keverjünk simára, és a gombát ezzel sűrűsítsük be. A halalaplét szűrjük le és adjuk hozzá a gombához.
A gombócokhoz a pontyot daráljuk le, a keményítőt dolgozzuk bele, sózzuk, borsozzuk, a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is adjuk hozzá. Ebből a masszából vizes kézzel formáljunk gombócokat és forrásban lévő vízbe 5 percet főzzük.
A legvégén készítsük el a galuskát, a tojást verjük fel, sózzuk meg és adjuk hozzá a lisztet, majd miután jól összekevertük, kiskanállal szaggassuk bele a levesbe kis darabokat formálva.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése