2010. december 8., szerda

Karácsonyi kuglóf

Amikor a karácsonyi sütésről-főzésről gondolkodunk, mit főzzük, melyik napra mi legyen az ünnepi menü, nos ebben a készülődésben nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ha egy mód van rá, ne plusz 5 kilóval zárjuk le az ünnepeket. A karácsonyi kuglóf szépen illeszkedik abba a sorba, amit egészséges édességnek hívhatunk. Nincs benne cukor, és finomra őrölt tönköly búzával készül.
Hozzávalók:
50 dkg finomra őrölt tönköly búza,
4 dkg élesztő,
1/3 liter tej,
10 dkg vaj,
3 tojás,
12 dkg méz,
1 kávéskanál fahéj,
1/4 kávéskanál vanília,
1 csipetnyi őrölt szegfűszeg,
1 citrom reszelt héja,
5 dkg cukrozott narancshéj,
5 dkg cukrozott citromhéj,
5 dkg felaprított dió,
5 dkg felaprított mandula
szezámmag
kókuszreszelék,
2 evőkanál olvasztott vaj.
Elkészítése:
A tönkölybúzát a reszelt citrom héjával, a vaníliával, a fahéjjal, a szegfűszeggel keverjük el. Az élesztőt langyos vízben oldjuk fel, a vajjal és a tojással, a mézzel együtt adjuk hozzá a liszthez. Lágy tésztává dolgozzuk össze, majd letakarva, meleg helyen 1 órát pihentessük. Ezek után a tésztát még egyszer gyúrjuk át, és adjuk hozzá a diót, a mandulát, a narancshéjat és a citromhéjat. Egy kuglófsütő formát vajazzunk ki, szórjuk meg szezámmaggal, majd öntsük bele a tésztát, amikor ez elkészült, akkor meleg helyen újabb 1 órát pihentessük. Közepes lángon körülbelül 1 órát süssük, amikor elkészült, akkor öntsük ki a formából, még melegen kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal és szórjuk meg kókuszreszelékkel.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése