2010. december 11., szombat

Szaloncukor készítése házilag

Az 1800-as évek végétől terjedt el a karácsonyfa-díszítés és a szaloncukor készítés. A szaloncukor híres cukrászok műhelyeiben született, az úgynevezett "fondantcukor" - amely túltelített  oldatból kikristályosított cukormassza és ami a szaloncukor őseként definiálható - eredetileg Franciaországból származik, első említése pedig a XIV. századból maradt ránk.
Hozzávalók:
28 dkg cukor,
1 dl víz,
Az ízesítéshez:
rum,
gyümölcsök,
marcipán,
kakaó,
kókusz, stb.
Elkészítése:
Tegyünk zománcozott lábasba 28 dkg cukrot, 1 dl vizet, és folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Forrás után 8-10 percet főzzük még, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. A pépet osszuk el annyi felé, ahányféle ízesítést szeretnénk. Amikor kihűlt már egy kicsit a cukor, akkor fakanállal kavargassuk még, azután addig simítsuk, amíg kemény nem lesz.
Az ízesítéshez lassú tűzön a fondant keverjük össze a kívánt ízzel: gyümölcsnedvvel, rumeszenciával, kakaóval, kókusszal, majd vegyük le a tűzről és folyamatosan kevergessük egészen addig, amíg ki nem hűl teljesen. Amikor keményedni kezd, öntsük ki egy lapra és amikor már majdnem teljesen megkeményedett, akkor vizes késsel kis darabokra vágjuk fel.
Az utolsó művelet, hogy csokoládébevonóval vonjuk be, és színes papírba csomagoljuk bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése