2010. december 3., péntek

Csirkehúsleves

A hétvégi menü a legtöbb magyar családnál elképzelhetetlen húsleves nélkül. 
Elkészítése könnyűnek tűnik, emiatt kevés gondot szoktak fordítani rá, de a látszat csal, nagy gonddal készítsük tehát el, az apró kis útmutatókat figyelembe véve, és az eredmény magáért fog beszélni.
A legjobb, ha egy egész csirkét bele tudunk tenni a levesbe, de nagyon finom húslevest tudunk főzni szombatra vagy vasárnapra csirkehúsból anélkül, hogy az egész csirkét a levesre használnánk fel.
Míg egy 19.századi recept úgy kezdődött, hogy miként vágjuk le és kopasszuk meg a csirkét, addig a 21.században hogyan máshogyan kezdődhetne egy ilyen recept, mint egy videóval?


Hozzávalók:
1 db egész csirke (ennek hiányában 1 kg csirkeaprólék, vagy más csirkehús)
30 dkg sárgarépa,
30 dkg fehérrépa,
5 dkg zellergumó,
5 dkg karalábé,
1 cikkely kelkáposzta,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 db paprika,
1 db paradicsom,
1 db burgonya,
1 db gomba,
5 dkg zöldborsó,
és a fűszerek:
só,
egész bors,
csipetnyi köménymag,
1 szem szegfűszeg,
csipetnyi szerecsendió.

Elkészítése:
A megmosott húst hideg vízbe tegyük fel főni, így fogunk tartalmas ízt kapni, mivel a hús rostjai nem záródnak el azonnal, vagyis kioldódnak az ízanyagok. A forró vízbe helyezett hús fehérjéi kicsapódnak, nem oldódnak ki a levesbe, a hús így értékesebb marad ízanyagokban, a leves pedig nem lesz olyan tartalmas, ami a húslevesnél a fő cél, tehát a jó húsleveshez hideg vízbe tegyük bele a húst és a vízzel együtt forraljuk fel. Fontos, hogy már az elején sózzuk meg. Amikor felforr, akkor a tetején keletkező habot szedjük le, adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, a borsot és mérsékelt tűzön főzzük tovább. A leves lassú, egyenletes főzése során oldódnak ki az alapanyagok ízei, zamat-és színanyagai. A remek ízek lassan érlelődnek.
A zöldségféléket tisztítsuk és mossuk meg, és 1 órás főzés után adjuk hozzá a leveshez. Lassú tűzön főzzük tovább, fűszerezzük.
Amikor már teljesen puhára főtt minden zöldségféle is benne, akkor a levest merőkanállal óvatosan szitán keresztül szűrjük át.
Levesbetétnek a cérnametéltet külön edényben főzzük meg hozzá.
Tálaláskor a forró levest hintsük meg apróra vágott petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése