2010. december 9., csütörtök

Karácsonyi aprósütemény

Karácsonyra ideális aprósüteményt sütni, amit nassolni tudunk folyamatosan az ünnepek alatt. A karácsonyi aprósütemény kiválóan alkalmas erre!

Hozzávalók:

A tésztához:
12 dkg vaj,
1 tojás,
10 dkg méz,
25 dkg liszt,
1 kávéskanál sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
1/4 kávéskanál vanília,
Továbbá:
1/4 kávéskanál vanília,
1 kávéskanál kakaó,
1/4 kávéskanál fahéj,
1/4 kávéskanál nádcukor,
1 tojássárgája,
1 evőkanál víz,
A tetejére:
szezámmag,
mák,
dió, vagy mogyoró,
napraforgómag.
Elkészítése:
A tésztát úgy készítsük el, hogy a vajat a tojással és a mézzel habosra keverjük el, majd adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a vaníliát és a citrom reszelt héját. Az egészet gyúrjuk simára és pihentessük hűtőben legalább egy órát, ideálisan egy éjszakát. Az így keletkezett tésztát 2 részre osszuk el, az egyikbe vaníliát, a másikba a kakaót, a fahéjat és a nádcukrot dolgozzuk bele, majd mindkét cipót pihentessük hűtőben egy éjszakán át.
Ezek után a liszttel meghintett gyúródeszkán 4 mm vastagra nyújtsuk ki, és különböző formákat szaggassunk belőle. A tetejét vízzel elkevert tojássárgájával kenjük meg, és szórjuk meg ízlés szerint dióval, mogyoróval, mákkal, illetve napraforgómaggal.
Nagyon finom és díszes karácsonyi sütemény.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése