2010. november 24., szerda

Betyáros zöldbableves

A zöldbabot sokféleképpen elkészíthetjük, a lenti recept eredete a betyárokhoz köthető, lássuk hogyan készítették a zöldbablevest a legendás betyárok: 
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna,
1 fej vöröshagyma,
10 dkg füstölt tarja,
1 db paprika,
1 db paradicsom,
30 dkg zöldbab,
10 dkg tarhonya,
1 db erős paprika,
1 evőkanál pirospaprika,
só,
1 csokor petrezselyem,
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt.
Elkészítése:
A hagymát felaprítjuk, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott szalonnát és a füstölt tarját.
A paprikát és a paradicsomot megmossuk és szeletekre vágjuk, és hozzáadjuk a szalonnás-tarjás hagymához.
Megszórjuk a pirospaprikával, majd vízzel felengedjük. Ha a hús már majdnem megpuhult, akkor tegyük bele a megtisztított és felvágott zöldbabot és a tarhonyát. Mivel a szalonnában és a tarjában van só, lehetséges, hogy nem szükséges sózni, ezért automatikusan ne adjunk hozzá sót, hanem kóstoljuk meg, és ízlés szerint  (esetlegesen) sózzuk. A petrezselyem felét is tegyük bele.
Ha a tarhonya is megpuhult, a tejfölbe keverjük el a lisztet és sűrűsítsük be vele a levest. A végén a maradék apróra vágott petrezselyemmel hintsük meg, és forraljuk át az egészet.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése