2010. november 26., péntek

Amit a fokhagymáról feltétlenül tudni kell

A fokhagyma köztudottan rendkívül egészséges gyógyhatású fűszernövény. Ázsiából származik, és ősidők óta a gyógyhatásairól híres. Egyiptomban a piramisépítők erő-és állóképességük növelése miatt tudatosan fogyasztották, a pestis idején az orvosok az álarcukba, amin keresztül levegőt vettek, fokhagymalevelet is tettek, a két világháborúban a katonaorvosok fertőzések ellen használták, és Louis Pasteur baktériumpusztító hatása miatt vizsgálta. 
Sütés vagy főzés során néhány gyógyhatású vegyület hatástalanná lesz belőle, vagyis nyersen a leginkább egészségvédő hatású. Erőteljes illata miatt nem lehet azt mondani, hogy együnk bátran nyers fokhagymát, amikor csak tudunk, alkalomadtán ennek ellenére mégis érdemes egy kis nyers fokhagymát fogyasztani. A lényeg, hogy olyankorra időzítsük, amikor nem készülünk sehova, és a szűkebb környezetünk is fel van rá készülve.


Több, mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz, vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet. Fő hatóanyaga az antibiotikus hatású allicin, mely reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumokkal és  gátolja azok működését. Antioxidáns vegyület is, kiváló baktérium- és vírusölő szer, hat a gombák és az élősködők ellen is. 
Hatóanyagai miatt alkalmas az immunrendszer erősítésére, a fertőzések ellen, továbbá segít megelőzni  a szívinfarktust előidéző vérrögök képződését.  Segíti az emésztést, az epe-és májműködést. Jótékony hatását a rák megelőzésében is felfedezték már kutatók, mivel az úgynevezett szabad gyököket megköti.


A magyar konyhának az egyik legjellegzetesebb fűszere a fokhagyma, alapvető és meghatározó alapanyag.  Mivel különlegesen egészséges, ezért bátran használhatjuk. Sok receptnél a fokhagyma kihagyása esetén - túlzás nélkül - messzire kerülünk az eredeti íztől.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése