2010. november 3., szerda

A csokoládé útja a dicsőségbe

Már korábban szó volt arról, hogy a kakaónak és ezáltal a csokoládénak egészségvédő hatásai vannak. Ma elsősorban ízletes élelmiszercikként él a köztudatban, szemben a kakaóbab flavonoid nevű alkotórésze miatti histórikus használatával. A flavonoidok növényekben, gyümölcsökben megtalálhatóak, részt vesznek a sérülések helyrehozásában, a betegségek, kártevők elleni védelemben. Tudományos tény, hogy a flavonoidokban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti számos megbetegedés kockázatát. A flavonoidok antioxidásként viselkednek, ami azt jelenti, hogy védelmet nyújtanak a szervezetben található, úgynevezett szabad gyökök ellen, csökkentve az általuk okozott kárt. A szabad gyökök kulcsszerepet játszanak az öregedésben és számos betegségben, például a ráksejtek kialakulásában.
Mindenki tudja, hogy a zöldségek és gyümölcsök mennyire egészségesek. Tudományos tény, hogy a kakaóbab is ebbe a sorba tartozik!
Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett kakaó-és csokoládétartalom nem azonos a benne található flavonol arányával, a kakaó-és a csokoládégyártás sokféle feldolgozási folyamata csökkenti a flavonol-tartalmát, legnagyobb arányban az étcsokoládéban található meg.
Lássuk - a teljesség igénye nélkül - az ezzel kapcsolatos sajtóhíreket:
Newsweek: "Fantasztikus hír! Vizsgálatok alátámasztják, hogy a csokoládé egészséges. Az étcsokládé flavonoidokat tartalmaz."
U.S. News: " Újabb kísérlet igazolja, hogy a mérsékelt mennyiségű étcsokoládé jó hatással lehet a keringési rendszerre"
Time: "Az étcsokoládé alkalmas lehet a vérnyomás csökkentésére, egyéb összetevői javítják a kedélyállapotot."
Sajnos a csokoládéról ezzel együtt sem mondhatjuk el azt, amit a zöldségekről és a gyümölcsökről, hogy fogyasszunk minél többet belőle, de ne csüggedjünk emiatt, mértékletesen lehet, sőt ajánlott is fogyasztani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése