2010. november 1., hétfő

Tepsis burgonya

Hozzávalók:
1 kg burgonya,
1 db csirkemell,
3 db vöröshagyma,
15 dkg szalonna,
só, bors, pirospaprika
20 dkg sajt.
Elkészítése:
Különböző módon is el lehet készíteni ezt a nagyon finom ételt. Vannak, akik arra esküsznek, hogy külön-külön meg kell főzni, illetve sütni a hozzávalókat és a végén kell csak berakni a tepsibe, hogy az ízek összeérjenek. Én mindkét módon szoktam készíteni, attól függően, hogy mennyi időm van. Ha kevés idő áll rendelkezésre a főzésre, akkor a sajt kivételével összevágom az alapanyagokat: a burgonyát megtisztítom, szeletekre felvágom, a húst megmosom és vékony szeletekre felvágom, a hagymát karikákra vágom, a szalonnát szeletekre vágom. A húst sózom, borsozom, őrölt pirospaprikával megszórom. A szalonnát a húsra helyezem rá.
Egy tepsit olajjal megkenek, beleteszem a krumplit alulra, megsózom, tetejére a húsokat (rá a szalonnát) végül az egészre még egy sor krumplit teszek.
Ha nincsenek az alapanyagok külön megfőzve (a hús sütve), akkor egy kis vizet is öntök rá, és alufóliával letakarom, vagy ha jénaiban készül, akkor ráteszem a jénai tetejét, és kb. 40 percet közepes lángon sütöm.
Ezután leveszem a tetejét vagy az alufóliát, illetve ha nem nyersen kezdjük, akkor rögtön a sütőbe helyezéskor reszelek rá sajtot és 15-20 percet sütöm. A sajt ráolvad és nagyon finom lesz.
Szinte kihagyhatatlan hozzá valamilyen savanyúság.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése