2010. november 2., kedd

Szeretett csokoládénk

A csokoládét - elsősorban az étcsokoládét - sok sütemény, torta hozzávalói között megtaláljuk. Mondhatni garantált a siker, mivel a csokit szinte mindenki szereti, rengeteg féle kapható, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót, azt a fajta csokit, ami hozzá a legközelebb áll. De nem is biztos, hogy annyira könnyű ez a választás. Sokunknak nehéz kedvenc csokinak kinevezni valamelyiküket, hiszen olyan sok finomság - hála Istennek - elérhető. 
Nem feledkezhetünk el ugyanakkor a mértékletességről sem, amikor édességről van szó. Közhelynek számít, ha azt mondom, fontos figyelembe venni az egészségügyi szempontokat is. Milyen hatással van a csokoládé az egészségünkre? Az élelmiszerkémia és az analitikai módszerek miatt a tudomány a csokoládé hatásmechanizmusát fel tudja tárni.
Amikor az embernek vizsgára készülve óhatatlanul is az jár a fejében, hogy csokit, csokit, csokit, akkor felmerül a kérdés, hogy mi van a csokoládéban, ami a tanulást megkönnyíti? Valóban segít a fejünkbe préselni az anyagot? Vagy ez csak egy hiedelem, aminek semmilyen valóságos alapja nincs?
Nos, olyan hírességek, mint Balsac és Goethe azt vallották, hogy a csokoládé növeli a képzelőerőt, serkenti a fizikai és szellemi képességeket. 
Ma már orvosok is ajánlják szellemi kimerültség, vérszegénység, étvágytalanság esetén. Természetesen szó sincs arról, hogy a csokoládé valamiféle csodaszer lenne, ez a finomság azonban tartogathat kellemes meglepetéseket számunkra, figyelembe véve a kakaó alapanyagának élettani hatásait. Nyugodtan használjuk tehát - kellő mértékletességgel - sütéseink alkalmával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése