2010. november 3., szerda

Az előételekről

Az előétel célja az étvágy felserkentése, az étkezés hangulatának a megteremtése. Régen az ünnepi ebéd vagy vacsora nélkülözhetetlen része volt.
Némelyiket tehát díszvacsorához is elkészíthetjük, mások inkább kötetlen baráti összejövetelekre illenek. Vannak kiadós ételek közöttük, amelyeket akár főételként is fogyaszthatunk.
Ezek az ételek nem terhelik meg a gyomrot, készítésénél alapvető szempont, hogy a mennyiség helyett a minőségre koncentráljunk. Mivel az étkezéshez való kedv meghozása a célja, nem szabad az előétellel jóllakni. A hagyományos előételek mellett ma már divat a könnyű saláták, illetve a majonézzel ízesített gyümölcsök kvázi előételként tálalása is.
Funkciójából fakadóan különös gonddal figyeljünk arra, hogy a lehető leglátványosabb, legszebb, legvonzóbb módon legyen tálalva. Míg egy főételnél nincs olyan nagy jelentősége annak, milyen módon vágjuk fel a zöldségeket (nyilván ott sem mindegy) addig az előételnél - kis túlzással mondhatjuk - ezen áll, vagy bukik a siker. Különös gonddal vágjuk fel a hozzávalókat, és gondosan, szépen helyezzük a tányérra. A kreatív hússaláták, halsaláták, hideg májak, tojásételek, sajttálak még díszesebbek, ha  a színvilágra is fokozottan ügyelünk. Megéri a fáradságot, hiszen ünnepélyessé teheti az étkezést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése