2010. november 15., hétfő

Főtt articsóka

Hozzávalók:
15-20 db articsóka,
1-2 db citrom, vagy citromlé,
só,
A hollandi mártáshoz:
20 dkg vaj,
5 db tojássárgája,
2 dl tejszín,
só, őrölt fehér bors,
citromlé.
Elkészítése:
A hollandi mártás elkészítése:
A tojássárgáját a tejszínnel egy tálban elkeverjük, forró vízzel teli edénybe állítjuk, és habosra felverjük. Vigyázni kell, hogy a víz ne forrjon, mert a tojássárgája kicsapódik. A felvert mártást a vízből kivesszük és apránként adjuk hozzá a megolvasztott vajat. Keverjük el, és sóval, borssal, citromlével ízesítsük.
Az articsóka elkészítése:
Az articsóka nyelét vágjuk le, a külső leveleket vegyük le róla. A megmaradt puha levelek végeinek 1/3-át ollóval vágjuk vissza. Amikor megvesszük, számoljunk azzal, hogy kb.70 %-át ki fogjuk dobni, a csészelevél alsó része és a lapos vacok a zöldség ehető része.
A megmosott, megtisztított articsókát egészben vízzel forrázzuk le, és sós, citromos vízben (1 dl citromlé 3 liter vízhez az arány) puhára főzzük meg, majd csorgassuk le. Helyezzük tányérra, és hollandi mártást adjunk hozzá, ebben forgassuk meg. Meleg előételként tálaljuk.
 
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése